Carregador

Tallers de Musicoteràpia per a pacients amb Fibromiàlgia

fibromiàlgia

Tallers de Musicoteràpia per a pacients amb Fibromiàlgia

  Departament de Salut de Dénia -DSD- ha posat en marxa tallers de musicoteràpia per a pacients amb Fibromiàlgia. S'ofereixen cada dilluns al migdia al Saló d'Actes de l'Hospital. Hi accedeixen els pacients de la consulta de Fibromiàlgia, que coordinen els doctors Álvaro Escuder i Vicente Palop, i els membres de les tres associacions d'aquesta patologia que hi ha a la Marina Alta.

La musicoteràpia és una disciplina que fins ara s'oferia als serveis d'Hemodiàlisi, Hospital de dia Oncohematològic, Psiquiatria i les unitats de Neonatologia i Dany Cerebral i des de fa 2 mesos a la Unitat de Fibromiàlgia del Servei d'Aparell Locomotor.

Segons els experts, els tallers de musicoteràpia ajuden a incrementar la capacitat de resposta i expressió dels sentiments, a més de reduir l'ansietat i disminuir la depressió.

El doctor Alex García, Cap de Neurologia del Hospital de Dénia, Assegura que "la musicoteràpia consisteix a utilitzar les respostes i les connexions d'una persona amb la música, per estimular canvis positius en l'estat d'ànim i el benestar general. Gràcies a la varietat de respostes que produeix la música, tant en el pla cognitiu, comunicatiu, físic, psicològic, sensitiu i transcendental, la musicoteràpia té influència controlada, entre d'altres, sobre la motricitat, memòria, atenció, creativitat, verbalització, potenciació de els sentits, la propicepció, en la reducció d'estrès i l'ansietat, en l'estimulació cerebral i en el sistema immune i els ritmes biològics", Explica.

El doctor Vicente Palop, coordinador de la consulta de Fibromiàlgia, subratlla la repercussió positiva que té l'art i, en concret, la musicoteràpia, per disminuir el dolor i el patiment que condiciona la Síndrome de Fibromiàlgia. A més, millora les alteracions del son i la fatiga crònica que, juntament amb el dolor, són els símptomes principals d'aquesta malaltia.

Segons el Dr. Palor, “està demostrat que la musicoteràpia grupal en pacients amb Síndrome de Fibromiàlgia també ajuda a millorar les relacions interpersonals entre les pacients, la seva autoestima i la seva integració social”.

Des d´aquest punt de vista el Servei d´Aparell Locomotor juntament amb les musicoterapeutes Isabel Bellver i Ana Alegre estan analitzant les repercussions sobre la salut que tenen aquestes sessions, des que s´han posat en funcionament com un servei més per millorar el benestar de les pacients amb Fibromiàlgia al Departament de Salut de Dénia.

A més de musicoteràpia el DSD ofereix sessions de cant prenatal dirigides a dones embarassades, que s'imparteixen als centres de salut de Benissa i Dénia. Es tracta d´un mètode d´acompanyament al part que, a través de la veu, ajuda a millorar la postura, la respiració i la tonicitat muscular.

El programa d' Tallers per a Pacients, de què l'Hospital de Dénia és pioner a nivell nacional, té com a objectiu humanitzar els espais sanitaris i millorar l'estada dels pacients. Mitjançant aquests tallers d'art busquem ajudar en el trànsit de les emocions derivades de la malaltia”, assenyala Alicia Ventura, directora del projecte Art de l'Hospital de Dénia.

Enllaç llistes música Ribera https://open.spotify.com/user/314n6bnowxi2wcjcorjvn5ppl6ny

Enllaç podcast de salut Ribera https://open.spotify.com/show/57prK0Lyu7qQxNUMiMH6tR