Carregador

projecte Art

L'art com a mètode terapèutic és el leitmotiv que ha seguit l'Hospital de Dénia en el desenvolupament de cuidArt, Una iniciativa pionera a Espanya que dóna cabuda a innovadors accions artístiques i culturals.

Per tal de convertir el centre en un espai més humà i millorar la qualitat de vida de tots els seus usuaris, l'Hospital de Dénia va començar a treballar en cuidArt de manera paral·lela a la construcció del seu edifici. Per a això, ha comptat des de l'inici amb l'impuls de DKV Seguros, Principal motor d'aquest projecte. nombrosos artistes, galeristes, directors i gestors de museus i fundacions han donat suport al desenvolupament d'aquest projecte des dels seus orígens. Amb l'Hospital de Dénia com a escenari, el projecte cuidArt aglutina diferents disciplines artístiques i les orienta a la millora de la salut i el benestar. Set són les línies fonamentals de treball que es desenvolupen actualment en cuidArt:

  1. La col·lecció DKV: Art i Salut cedida temporalment per DKV Seguros a l'hospital, que mostra el treball de destacats pintors i fotògrafs.
  2. El projecte escultòric, Coordinat pel CIAE, amb treballs de set importants artistes, contribueix a integrar arquitectura, entorn i usuaris.
  3. intervencions muralsdesenvolupades per col·lectius d'art urbà en col·laboració amb el personal mèdic de el centre.
  4. Una programació estable d'  exposicions temporals, Es recull a la sala d'exposicions cuidArt, situada al mateix hospital. Acull exposicions relacionades amb Art i Salut.
  5. Un complet programa d' activitats per a pacients: Animació teatral, teràpia psicoexpresiva, musicoteràpia i art en viu a les pròpies sales en què els malalts reben el seu tractament.
  6. Un pla de recerca i difusió, Per divulgar les connexions entre Art i Salut mitjançant col·laboracions amb agents culturals i socials.
  7. Congrés Internacional d'Espais d'Art i Salut, De què ja s'han celebrat 4 edicions i en què s'exposen des d'una perspectiva científica i artística aspectes relatius a la neuroestètica, la musicoteràpia i la creativitat, l'educació i la salut.

Aquesta iniciativa va ser impulsada per DKV Seguros, Que des de l'inici es va implicar activament amb l'hospital en el desenvolupament de programes de prevenció i manteniment de la salut en la capacitació de persones, equipament tecnològic, i organització per abordar la malaltia, les malalties i discapacitats dels pacients amb la major expectativa d'èxit. Aquesta col·lecció respon al compromís de l'asseguradora per crear a l'hospital entorns que expressin el costat positiu de la vida i el foment d'activitats que alegrin i enriqueixin aquest espai.

 

 

Promoure una iniciativa d'aquestes característiques ha estat una aposta clara per DKV Seguros que va triar l'Hospital Marina Salud de Dénia com a marc per presentar la seua Col·lecció DKV: Art i Salut, que ha cedit temporalment a el centre sanitari.

 

 

Per muntar aquesta col·lecció, DKV Seguros va nomenar a Alicia Ventura comissària i coordinadora d'aquest projecte, que des d'un primer moment ha comptat amb la col·laboració d'un Comitè Assessor integrat per destacades personalitats del món artístic: Juan Manuel Bonet, Exdirector dels museus IVAM i Reina Sofia; Juan Bautista Peiró, Actual director de Comunicació Institucional de la Universitat Politècnica de València, de la qual va ser vicerector de Cultura; i Carlos Pérez, Coordinador d'exposicions de l'MUVIM.

Junts van treballar per buscar i encarregar obres d'art que, amb l'objectiu de millorar la salut i el benestar, Han estat cedides temporalment per DKV Seguros a l'Hospital Marina Salud de Dénia, que les ha situat en els seus murs. El resultat, 28 obres pictòriques i fotogràfiques de destacats artistes de la Comunitat Valenciana de la generació dels 90 i del 2000 amb un denominador comú: humanitzar un entorn com l'Hospital de Dénia i influir positivament en el benestar dels seus pacients i visitants.

 

Així, després de mesos de recerca per galeries, estudis i tallers, l'equip de DKV Seguros, Alicia Ventura i el Comitè Assessor van triar a aquests artistes que han donat lloc a la Col·lecció de DKV Art i Salut. Un total de 22 pintors: Sergio Barrera, Aurelio Ayela, Maria Cremades, Juan Cuéllar, Javier Garcerá, Moisés Mahiques, Regina de Miguel, Juan Olivares, Nico Munuera, Maria Ortega, Ramon Roig, Carolina Ferre, Ernesto Casero, Chema López, Ximo Amigó, Toño Barreiro, Antonio Alcaraz, Roberto Mollá, Joël Mestre, Carlos Domingo, Javier Velasco i Nelo Vinuesa. A ells se sumen els 6 fotògrafs: Sergio Belinchón, Maria Zarraga, Mira Bernabeu, Raúl Belinchón, Bleda i Rosa i Pilar Beltrán.

 

 

 

hospital

L'art és una extraordinària eina per tractar aspectes culturals i socials, entre els quals es troba naturalment la salut. Per poder abordar la confluència entre diferents disciplines i camps d'actuació, el congrés s'estructurarà en cinc taules temàtiques, Que se centraran en els següents àmbits: Neuroestètica, Art-teràpia, Musicoteràpia, Art i salut en institucions socials i culturals.

Actualment estem a l'espera de celebrar el V Congrés.

 

 

 

congrés

Al costat de la Col·lecció DKV Art i Salut, principal pilar de el projecte cuidArt, L'Hospital Marina Salud de Dénia també ha desenvolupat un projecte escultòric que busca la integració de l'edifici en el paisatge. Per a això, l'hospital ha treballat en tot moment en col·laboració amb el Centre de Investigació Art i Entorn de la Universitat Politècnica de València (UPV).

 

La iniciativa parteix, conceptualment, de la integració entre l'art i la construcció, Per tal d'harmonitzar els espais arquitectònics creant "llocs" amb significat. El propòsit d'aquest projecte escultòric no és només el de crear objectes bells sinó el de construir obres que atorguin sentit a un moment viscut en l'espai de l'hospital.

 

Els recursos formals i expressius creats per cuidArt emanen de la singularitat poètica dels artistes. Així, les obres a la majoria dels casos, orienten una comunicació oberta als sentits, De manera que presenten una lectura sempre canviant.

 

En total són set artistes els que han treballat les obres escultòriques que integren aquest projecte. Ubicades tant a l'exterior com a l'interior de l'edifici, han estat encarregades a Irma Ortega i Felip Ferrer, autors de l'obra Segell: Segellant la Salut; José Antonio Orts amb la seva proposta Pulsacions; Carmen Marcos i Carlos Martínez Barragán amb Espai Poètic; PAMEN Pereira, Autora d'ADN, els ordres de l'amor; Joan Llaveria, Amb dues propostes sota el títol de ECOSISTEMES.

 

Són obres que busquen des convidar a l'espectador a la reflexió i a l'optimisme, a assenyalar el pols vital, a evocar el flux del temps i de la vida, o mostrar simbòlicament la molècula protagonista de la nostra biologia, l'ADN.

Posteriorment DKV incoporaba a l'Hospital una escultura per al hall d'l'Hospital de l'artista Xavier Muñoz.

 

 

escultura

El punt de partida de les intervencions artístiques a l'Àrea de Pediatria és un projecte mural desenvolupat per Sr. Marmota, Julieta, Deih i Yñigo, Quatre dels vuit membres de la crew XLF, Un destacat col·lectiu del Urban Art valencià. Aquesta iniciativa constitueix el tercer pilar de el projecte cuidArt i que també ha estat desenvolupada conjuntament entre l'hospital i el Institut d'Art i Entorn de la UPV.

 

La intervenció impregna des de la sala d'espera d'Urgències de Pediatria fins a la sala de jocs de planta, Passant per les 11 habitacions reservades per als més petits, Que mostren cadascuna d'elles un motiu i llenguatge pictòrics diferent.

 

Els artistes que han dut a terme aquest treball, han comptat amb l'ajuda dels responsables dels diferents equips pediàtrics i junts han definit els continguts dels murals plasmant missatges relacionats amb la importància de la lectura, l'esport o l'alimentació sana. El pop art, el manga japonès i una sèrie de codis icònics han servit d'inspiració per a aquesta intervenció plàstica que no ha deixat ni un espai sense pintar, inclosos els sostres, El primer lloc que miren els nens al sortir de quiròfan.

 

Amb aquest treball es busca millorar la sensació de confort, A través d'uns colors que faciliten la relaxació i contribueixen al benestar dels pacients, afavorint la seva recuperació. La naturalesa i l'imaginari propi de cada un dels quatre artistes i el seu bagatge iconogràfic han servit de leitmotiv per abordar les diferents parets, mitjançant imatges amb les que es busca la interacció amb els nens, despertant la seva imaginació, afavorint el diàleg i l'intercanvi de somnis.

 

Posteriorment, les intervencions s'han estès a altres àrees destinades a pacients infantils a l'hospital. El mateix col·lectiu XLF va decorar les consultes especialitzades de l'Àrea de Pediatria i les artistes «Viralata» van realitzar la intervenció mural a la sala de rehabilitació pediàtrica. I l'any passat la artistes andalusa especialitzada en art mural en Hospitals, Maria Ortega humanitzava els boxes de pediatria i la sala de reanimació quirúgica.

Les intervencions murals han anat més enllà de les àrees infantils i han pres protagonisme en La Sala d'Oncologia de nou de la mà de Maria Ortega.

 

A més l'art travessa el propi Hospital i ja tenim intervencions en les consultes de pediatria de el Centre de salut de Dénia de la mà de Imma Mengual

 

Avui dia diversos projectes d'aquesta índole estan forjant per ser incorporar-vos a l'recinte Hospitalari i els Centre de Salut.

 

 

intervenció mural

El cant prenatal és un mètode molt especial de acompanyament a l'embaràs que va crear Marie Louis Aucher, una cantant francesa que va aprofundir durant molts anys en l'immens potencial de la veu i el so en la dona embarassada i el nadó per néixer.

 

En un moment tan especial com és l'embaràs, el Cant Prenatal és una invitació a prendre confiança amb la teva veu i les seves qualitats expressives, Adquirint alhora recursos útils per a la criança del nadó sense necessitat de tenir per a això una veu privilegiada. Cantar en l'embaràs i la criança et pot ajudar a parar, relaxar-te i sentir el teu cos d'una forma més lúdica, descobrint els beneficis de la teva pròpia veu a nivell físic, psíquic / emocional, en la comunicació i vinculació amb el nadó, així com en el treball de part i naixement i la recuperació postpart. Per tots aquests beneficis, incloem el Cant Prenatal dins el programa de tallers impartits a l'hospital.

 

 

Situada a la planta baixa de l'hospital, aquest espai està dissenyat per acollir tant projectes dels artistes que han treballat en la Col·lecció DKV com altres iniciatives de coproducció amb altres galeries, universitats, museus i fundacions. Amb una mitjana prevista de quatre exposicions a l'any, la sala acull sempre mostres que vinculen el tema de l'Art i la Salut.

 

Fins ara a la sala s'han programat exposicions monogràfiques d'artistes vinculats al projecte cuidArt i la Col·lecció Art i Salut; s'han presentat els Resultats d'altres activitats desenvolupades en el marc de cuidArt (Tallers, concursos, col·laboracions amb altres entitats) i s'han produït exposicions que des de diferents mitjans expressius aborden temes relacionats amb la salut o la promoció d'hàbits saludables.

 

 

art

El Projecte cuidArt compta amb un ambiciós programa d'activitats per a pacients, orientat a la producció d'un efecte terapèutic que complementi el seu tractament mèdic, millori la seva experiència hospitalària i contribueixi al seu procés de recuperació. La participació en aquest tipus d'activitats produeix millores en el seu sistema immunològic, la seva autoestima o la seva capacitat de socialització. En general, treballar amb les potencialitats i capacitats de l'individu és vital perquè el seu organisme respongui d'una manera més favorable davant la situació de vulnerabilitat en què la malaltia l'ha col·locat.

 

En l'actualitat es desenvolupen set tipus d'activitats a l'Hospital Marina Salud de Dénia, amb pacients de sis àrees diferents. Les accions que es duen a terme són artteràpia, teràpia psicocreativa, musicoteràpia, ludoteca musical, animació teatral, cant prenatal i projectes d'art en viu. Per la seva banda, els pacients que fins ara hi participen són els usuaris dels serveis de Oncologia, Psiquiatria, Hemodiàlisi, Ictus, Pediatria i Nounats.

 

En tots els casos, els tallers els porten a terme professionals de l'àmbit terapèutic i artístic amb àmplia experiència. Els professionals mèdics de les àrees implicades contribueixen a la planificació i l'avaluació de les activitats.

 

tallers

Existeixen investigacions en el món que donen compte dels beneficis que ofereix la participació de nens i adults en experiències artístiques les quals promouen, entre altres coses, millores en la seva sistema immunològic, la seva autoestima, socialització, Etc. Treballar aquestes capacitats és molt important per als pacients, els quals al veure’s aïllats del seu ambient familiar i social adquireixen certa vulnerabilitat que sumada a la situació clínica que pateixen, genera en l'univers de l'infant o adult un conflicte davant el qual és difícil romandre indiferent.

 

 

La fi dels tallers és oferir des de l'àrea artística un espai que promogui alegria, vincles saludables, aprenentatges significatius, expressió i canalització del seu món intern a través de mitjans sensibles com són les experiències creatives i artístiques en general.

 

 

 

tallers

La música juga un paper vital en la evolució psicològica, intel·lectual, motriu, sensorial, i emocional dels nens. La sensibilització i formació musical suposen una eina clau en l'intens procés evolutiu que es duu a terme des dels primers anys de vida i al llarg de la infància.

 

En una ludoteca musical es treballa el sensorial i l'afectiu a través de la percepció sonora, Treballant el cos, la vista, el tacte, la ubicació espacial, el coneixement de l'entorn, les relacions socials, el llenguatge i la comunicació, les habilitats motrius, el coneixement etc, tot això integrat en un context musical, a més d'aconseguir objectius merament musicals com ara la pulsació, el ritme, l'audició i el reconeixement sonor.

 

És per això que aquesta activitat forma part del programa de l'hospital, per seguir amb la millora de l'estada dels més petits des d'una base lúdica i educativa.

 

 

 

 

 

Art en Viu és un projecte de intervenció artística que es desenvolupa a l'Hospital de Dénia amb l'objectiu de crear dinàmiques de participació entre l'art, els pacients i el personal sanitari. Així com la humanització de l'espai hospitalari.

 

Part fonamental d'aquest programa d'activitats per a les àrees de Oncologia i Hemodiàlisi la intervenció artística de les sales en què els pacients passen el major temps durant el seu procés de recuperació. Diferents artistes practiquen art en viu i en directe davant els pacients de l'hospital: intervencions murals efímeres, quadres en temps real, escultures en col·laboració amb els pacients, Etc

 

Els materials amb què es treballa en aquesta activitat s'especifiquen en cada ocasió segons el projecte d'intervenció presentat. En tot cas s'utilitzaran materials i tècniques no tòxiques ni perjudicials que puguin Interferir amb el tractament dels pacients.

 

Diversos artistes han participat en aquest projecte des que va començar, entre ells, Erica Landfors col·lectiu VIRA-LLAUNA, Aurelio Ayela, Elisa Peris, María Ortega Estepa, Vanesa Mariño, Daniel Tomàs Marquina, Pablo Martínez Caulín, Álvaro Terrones, Maria Mallo i Emilio Martí .

 

 

tallers

L'humor i el riure milloren notablement l'estat anímic de qualsevol persona. Està demostrat que el bo per al sistema respiratori, cardiovascular, endocrí i molt especialment a l'immunològic. Riure ajuda a oblidar el dolor i la por, fa desaparèixer els efectes immunodepressors i l'organisme treballa amb més energia contra la malaltia. Allibera endorfines al cervell que actuen contra la fatiga, l'estrès, la depressió, el dolor, etc.

 

 

Si el riure és compartida fa disminuir l'angoixa, la tensió i les preocupacions. L'humor ajuda a acceptar les coses tal com són, és terapèutic, ajuda a revitalitzar l'espontaneïtat i produeix sensació de benestar.

 

 

 

La risoteràpia ha fet que les hospitalitzacions, especialment les dels més petits, resultin menys traumàtiques. Així ho demostren els resultats obtinguts pel grup de clown Tarannà Teatre a l'Hospital Marina Salud de Dénia, en el qual els seus 6 integrants han estat els encarregats de realitzar aquesta activitat, aconseguint fer riure a nombrosos nens i grans malalts amb el seu ampli repertori d'actuacions improvisades.

 

 

teatre

Tot i que l'ús de la música com a agent terapèutic es remunta a les civilitzacions preliterarias, la musicoteràpia com a disciplina científica comença a gestar en els anys 50, primerament als Estats Units, continuant després el seu desenvolupament i difusió en diferents parts de món.

 

Pel que fa a l'àmbit hospitalari, la musicoteràpia està tenint cada vegada més desenvolupament al nostre país, en unitats de cremats, pediatria, UCIs pediàtriques, neonatologia, oncologia, psiquiatria i cures pal·liatives, així com també a nivell de la seva aplicació amb el personal metge-sanitari i amb familiars.

 

 

congrés

 

 

 

 

L'atenció que es brinda als pacients de l'hospital, Ve determinada per la delimitació dels casos i les necessitats que des de la pròpia institució s'evidencien, i que s'ajusten a el tipus d'intervenció que realitzen els musicoterapeutes:

 

 

  • afavorir la expressió d'emocions
  • estimular la comunicació
  • afavorir la acceptació de la situació d'ingrés hospitalari

 

 

Les tècniques usades inclouen la implicació dels pacients i / o familiars, quan les seves circumstàncies ho permeten, en activitats expressives i actives, mitjançant l'ús de diferents elements sonors, com ara instruments i la pròpia veu. D'altra banda, s'utilitzen tècniques de tipus receptiu, en què pacients i familiars són implicats en les activitats mitjançant la escolta i percepció d'estímuls sonors.

 

La intervenció es realitza a la sala i amb el consentiment de l'pacient o dels familiars.
El programa de musicoteràpia de l'Hospital Marina Salud de Dénia es porta a terme a les àrees de oncologia, nounats, hemodiàlisi i psiquiatria a través d'musicoterapeutes de l'màster en musicoteràpia de l'ISEP i la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir de València.

 

 

 

La Teràpia Psicocreativa artterapèutica Transdisciplinar és la estimulació de diverses parts del cervell fent ús dels materials i tècniques creatives o artístiques com la dansa o moviment, la música (Sons i vibracions), el drama, l'escriptura, el conte o la plàstica donant-li atenció al procés creatiu ia l'obra final amb finalitats terapèutiques. D'aquesta manera, es dóna lloc a que el món intern del pacient, és a dir, els seus sentiments, emocions i pensaments, passen a ser formes, traços, figures, moviments, colors i paraules podent donar-nos compte d'ells de manera visual o mitjançant la escolta.

 

 

L'ús d'aquestes teràpies dóna una resposta global a la salut del pacient, no només tractant el problema físic, sinó donant cabuda a tots els problemes psicològics que de la malaltia es deriven.

 

 

Els usuaris seleccionen amb què mediadors artístics volen treballar i expressen com es veuen des de dins. Els coneixements terapèutics porten a realitzar certes preguntes sobre el mateix per anar testejant respostes i arribar a conclusions.