Carregador

Professionals sanitaris adverteixen: la intoxicació etílica és la complicació més freqüent per drogues entre joves

Urgències

Professionals sanitaris adverteixen: la intoxicació etílica és la complicació més freqüent per drogues entre joves

L'alcohol és la droga més consumida entre els adolescents i la intoxicació etílica “és la complicació pel consum de drogues més freqüent entre els més joves”. Així ho assegura el doctor Julio Armas, metge adjunt del grup sanitari Ribera en el Hospital Universitari de Vinalopó i especialista en Urgències i Emergències Mèdiques. Els joves són més susceptibles als efectes adversos del consum d'alcohol. En concret, en el grup dels menors de 15 anys és més freqüent l'aparició de les intoxicacions etíliques, i les complicacions són més greus”, explica el doctor Armes de cara a les celebracions de Cap d'Any.

L'especialista de l'Hospital de Vinalopó defineix la intoxicació etílica com “l'augment del contingut d'etanol a la sang per sobre dels nivells tolerats per cada persona, de forma brusca i que inclou des de la lleu desinhibició fins a la depressió, el coma i la mort” . D'altra banda, afegeix, el coma etílic, “terme amb què popularment s'identifica el consum excessiu d'alcohol, fa referència a les fases més avançades, on apareix la pèrdua de consciència, la manca de resposta a estímuls i la depressió respiratòria” .

El director d'Atenció Primària del Hospital de Dénia, el doctor Antonio Barceló, explica per la seva banda que la tendència en els darrers 10 anys apunta al consum en perfils “cada vegada més joves, augmentant la incidència en dones”. “L'aparició del consum abusiu en edats cada cop més primerenques està associat amb el fals mite de la normalització dels efectes adversos, per ser la majoria de vegades lleus i passatgers”, insisteix el doctor Armas. "La mitjana europea està en 15.9 anys", afegeix. Per al director mèdic de Ribera Hospital de Molina, el doctor Eduardo Rodríguez de la Vega, l'alcohol és “un tòxic per al sistema nerviós central”. Per això, afegeix, "el seu consum en unes quantitats moderades produeix desinhibició i això s'associa a eufòria d'inici, però quan la seva acumulació a la sang supera la capacitat de metabolitzar aquesta substància, comença la pèrdua de facultats cognitives que poden arribar al coma".

urgències

El cap d'Urgències del hospital Ribera Povisa, el doctor Ángel Martín Joven, assegura que la intoxicació per alcohol guarda un efecte directament proporcional a la concentració sèrica del mateix que, al seu torn, depèn de factors com la velocitat de la ingesta i unitats ingerides, si l'estómac té aliments, massa corporal i la proporció d‟aigua de l‟organisme o fins i tot, factors genètics que influeixen en la metabolització més o menys lenta de l‟alcohol”. “Depenent de la quantitat d'alcohol ingerit i, per tant, dels nivells en sang del mateix, inicialment es produeix una sensació euforitzant, que dóna pas a una alteració en la capacitat motora, manca de coordinació, pèrdua de capacitat de judici i finalment, pèrdua de consciència o coma per alcohol en el sistema nerviós central”, explica el doctor Martín Joven, que assenyala altres alteracions greus com a descens sever dels nivells de glucèmia, hipotèrmia, arítmies cardíaques, convulsions o fracàs renal.

El doctor Rodríguez de la Vega insisteix que el coma etílic que es produeix per una intoxicació per alcohol greu “pot arribar a produir la mort”. “La seva acció depressora sobre el sistema nerviós central pot comprometre centres vitals, com el respiratori, i fer caure el pacient en parada cardiorespiratòria”. El que és principal, en l'àmbit domèstic, explica, és “no infravalorar les possibles complicacions d'un coma etílic en pensar erròniament que un individu que ha ingerit begudes alcohòliques i no n'està conscient, es recuperarà”. “Aquesta persona pot estar en coma etílic i que per desconeixement dels qui l'envolten, es passin per alt complicacions que poden resultar letals”, afegeix.

En aquesta mateixa línia es pronuncia el doctor Julio Armas: “No s'han de subestimar els símptomes associats al consum, amb la falsa etiqueta del borratxo, perquè l'aparició de quadres clínics greus pot ser ràpidament i potencialment letal”. I va més enllà. “El més important és establir un límit a l'inici del consum o amb l'aparició dels primers símptomes, cosa que servirà per evitar les futures complicacions”, explica, i acudir a un centre sanitari “si la persona es troba confosa, atordida, amb dificultat respiratòria o relaxació d'esfínters, amb vòmits persistents, ha patit una caiguda o té alteracions del llenguatge”. Per descomptat, també, amb depressió respiratòria o senyals de coma etílic.

En els casos greus d'intoxicació per alcohol, els especialistes del grup sanitari Ribera recomanen acudir a un centre sanitari o sol·licitar atenció mèdica urgent, però mentre col·loqueu el pacient en posició lateral de seguretat (decúbit lateral esquerre) evitant el tancament de la via aèria si es produeixen vòmits, així com les possibles contusions per moviments involuntaris i les caigudes. A més, insisteixen en la importància de mantenir una bona temperatura corporal de la persona afectada, cobrir amb una manta seca per prevenir la hipotèrmia i mantenir vigilat el pacient fins a l'arribada de l'assistència mèdica.