Carregador

MPOC

 

El programa d' MPOC, Elaborat per un grup de metges i infermeres dels centres de salut de l'àrea i metges dels serveis de Pneumologia y Medicina Interna del Departament de Salut de Dénia, pretén millorar la qualitat de vida d'aquests pacients, a partir d'un estret seguiment, control i adopció de hàbits de vida saludables. A més és important conscienciar la població sobre la importància de les campanyes de vacunació contra la grip, una patologia que pot provocar recaigudes en aquest tipus de malalts.

Els pacients diagnosticats de MPOC tenen una major grau de limitació de flux aeri, Generalment amb comorbiditats i han presentat exacerbacions que van precisar ingrés hospitalari.

 

 

La MPOC és un problema sociosanitari de primera magnitud. És la malaltia crònica que més ha augmentat en els últims anys i s'estima que el 2030 sigui la tercera causa de mortalitat al món.

 

 

En funció de el risc, es defineix un nivell de cures per a cada pacient

s'estableixen tres nivells: Greu o complexitat alta, moderada o complexitat intermèdia i lleu.

En els tres nivells es realitza una valoració integral del pacient, Se li instrueix sobre les mesures que milloren l'evolució de la seva malaltia, com l'abstinència tabàquica, vacunació, conèixer els símptomes i signes d'alarma, l'adherència al tractament i se'ls ofereix una guia de consells.

 

 

 

L'atenció als pacients amb MPOC lleu o moderada està orientada a evitar la progressió de la malaltia, educant en l'autocura i la prevenció.

 

 

 

A més, se li assigna un professional de referència. les infermeres d'enllaç i la infermera gestora de casos, que actuen de manera coordinada amb la resta dels agents implicats: metges de família, pneumòlegs, internistes, farmacèutics d'àrea i rehabilitador, Per assegurar la continuïtat de cures.

A més a cada pacient se li lliura una guia informativa sobre la seva patologia, on pot consultar des de la simptomatologia fins a consells per posar en pràctica, hàbits de vida més saludables.

 

 

 

 

 

 

Recomanacions d'estil i hàbits de vida

  • no fumar: El tabac és el principal factor de risc per desenvolupar la malaltia.
  • evitar ambients contaminats
  • evitar ambients molt freds
  • Cuidar l'alimentació: Realitzar àpats lleugers, evitar aliments que necessitin masticació prolongada així com aquells aliments que provoquen gasos i digestions pesades. Ingesta suficient de líquids
  • realitzar exercici físic regularment
  • vacunació antigripal anual i antipneumocòccica, cada 5- 7 anys
  • Prendre la medicació pautada i saber com utilitzar-la i conèixer-ne els efectes secundaris.
  • reconèixer les descompensacions, Valorar els principals símptomes i signes d'alarma, com són: augment de la tos, de la quantitat d'esput i canvi en la coloració de la mateixa, augment de la fatiga, inflor de mans i peus, presència de coloració blavosa en llavis i dits de les mans i aparició de febre.

 

 

MPOC