Carregador

Música i tallers de benestar per celebrar el Dia Mundial de la Fibromiàlgia

fibromiàlgia

Música i tallers de benestar per celebrar el Dia Mundial de la Fibromiàlgia

L'associació de Fibromiàlgia de la Marina Alta ha estat rebuda aquest migdia al Hospital de Dénia pel Director Gerent del Departament de Salut -DSD-, Javier Palau i l'especialista en Fibromiàlgia, Vicente Palop.

L'acte forma part de les accions que, tant les associacions com el DSD, tenen programades per a aquesta setmana, en què se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia -12 de maig-.

L'acte forma part de les accions que, tant les associacions com el DSD, tenen programades per a aquesta setmana, en què se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia -12 de maig-.

El Hospital de Dénia acollirà divendres que ve, 13 de maig, una jornada dedicada a pacients amb Fibromiàlgia en què hi ha previstos tallers de musicoteràpia i benestar. A l'acte està previst assisteixin mig centenar de pacients de les principals associacions de la Marina Alta com AFIMA, de Dénia, o les de Fibromiàlgia i Síndrome de la Fatiga Crònica de Xàbia i Calp.

Segons el Dr. Vicente Palop, referent nacional a Fibromiàlgia, “la tasca de les associacions en aquest tipus de patologies és de vital importància, ja que suposa el 50% de la motivació que necessiten les pacients per millorar".

L'obertura de la trobada, que tindrà lloc a partir de les 17 hores al Saló d'Actes de l'Hospital de Dénia, anirà a càrrec del Dr. Álvaro Escuder, Cap de Servei de Rehabilitació. Per la seva banda el Dr. Palop impartirà una xerrada que, sota el títol “La Salut depèn de tu” oferirà una sèrie d'eines per millorar la qualitat de vida de les pacients que pateixen la patologia.

El darrer tram de la jornada estarà dedicat a tallers de musicoteràpia i benestar. Al primer dels blocs participaran les musicoterapeutes de l'Hospital de Dénia, Isabel Bellver i Ana Alegre. La cantant Claudia Candela, juntament amb el guitarrista Peter Kuzman interpretaran diverses peces de Music for hearling –música per guarir-. Finalment, els tallers de benestar aniran a càrrec de les professores de ioga Teresa Candela i Eva Navarro.

 

Fibromiàlgia

La Síndrome de Fibromiàlgia és una malaltia reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut des de fa 30 anys. A més, és un problema de salut d'origen desconegut i fisiopatologia incerta que afecta principalment les dones.

També és la causa més freqüent de dolor crònic i es caracteritza per hipersensibilitat al dolor, dolor generalitzat, acompanyat de fatiga, insomni i son no reparador, alteracions cognitives i de l'estat d'ànim, hipersensibilitat a estímuls externs, comorbiditat pràcticament a tots els òrgans i sistemes i incapacitat per fer les activitats diàries normals. És la síndrome reumatològica amb més presència concomitant de depressió, en la majoria dels casos, reactiva a problemes clínics no resolts.

La prevalença és similar a diferents països, cultures i grups ètnics. A Espanya s'estima una raó de 21 dones per un home, amb una prevalença en les dones del 4,2%, fet que suposa més d'un milió de dones al nostre país. És més freqüent en dones de 30 a 55 anys, però també pot afectar nens, adolescents i ancians.

Tot i el seu reconeixement, persisteixen controvèrsies respecte al diagnòstic i tractament, cosa que produeix, en molts casos, una inadequada atenció, una deambulació de les pacients entre serveis i professionals que condiciona un empitjorament dels símptomes i del patiment, i una sobremedicalització.

El Dr. Palop destaca l'important esforç de transversalitat que s'està duent a terme al DSD amb la formació d'altres metges especialistes, com els de Medicina Familiar i Comunitària, “ja que la fibromiàlgia és una síndrome que no es pot parcel·lar. Normalment les afectades són pacients pluripatològiques que cal tractar amb una visió global".