Carregador

Més de la meitat de la població de la Marina Alta ha participat al programa de detecció precoç del càncer colorectal

laboratori

Més de la meitat de la població de la Marina Alta ha participat al programa de detecció precoç del càncer colorectal

Més de la meitat de la població diana del Departament de Salut de Dénia –DSD- ha participat a la darrera edició del programa de prevenció de càncer colorectal, desenvolupat entre els anys 2019-2021, en col·laboració amb Salut Pública de Dénia.

 El 50,74% de la població diana de la Marina Alta, amb edats compreses entre els 50 i 69 anys, tant homes com dones, han participat en aquesta darrera edició, que consisteix en l'anàlisi d'una mostra de femta i, en els casos de sospita, una posterior colonoscòpia.

 El Director de Salut Pública de Dénia, Pascual Martí, ha destacat la bona acollida del programa a la Marina Alta i ha subratllat la importància del cribratge, “ja que s'ha demostrat com a millor eina per a la prevenció; cosa que ajuda a mantenir uns bons estàndards de salut i qualitat de vida entre la població”.

 El càncer colorectal és un tumor que s'origina a l'intestí gruixut, a partir d'una lesió o pòlip. Alguns d'aquests pòlips es poden transformar en càncers, després de 10-15 anys, per la qual cosa és fonamental la detecció precoç.

El director gerent del Departament de Salut de Dénia, Dr. Javier Palau, s'ha mostrat satisfet amb els resultats obtinguts, “ja que estan per sobre de la mitjana de la Comunitat Valenciana en temps de resposta, tant en proves exploratòries com en diagnòstiques”.

La demora en la comunicació de resultats per part dels professionals d'atenció primària del DSD ha estat inferior als 11 dies, enfront dels 14,8 de la mitjana de la Comunitat Valenciana. Per la seva banda, la demora en la realització de colonoscòpies ha estat inferior a 45 dies, mentre que la mitjana a la resta dels departaments de salut valencians és de 98.

La taxa de detecció d'adenomes a la Marina Alta -pòlips- arriba al 25 per mil (25 de cada mil tests de sang oculta realitzats) i 1,6 de cada mil casos analitzats són diagnosticats com a càncers.

Per poblacions les que millor resposta al programa han tingut ha estat les de la zona bàsica de Pedreguer, seguida del Verger, Pego i Benissa.

laboratori