Carregador

L'Hospital de Dénia implanta una Escola de Dolor per millorar la qualitat de vida dels pacients amb dolor crònic

unitats

L'Hospital de Dénia implanta una Escola de Dolor per millorar la qualitat de vida dels pacients amb dolor crònic

El Hospital de Dénia ha engegat l'Escola de Dolor dirigida a pacients que pateixen dolor crònic derivats pels facultatius especialistes del centre hospitalari.

L'Escola de Dolor es fonamenta en un programa de Neurociència en Educació del Dolor que ofereix al pacient una explicació sobre els processos pels quals el seu organisme genera dolor i eines per a l'afrontament actiu. Aquesta metodologia ha demostrat ser molt efectiva a l'hora de disminuir o fins i tot, de vegades, d'eliminar el dolor.

L'objectiu principal és millorar la qualitat de vida; reduir les àrees corporals afectades i la intensitat del dolor perquè els pacients reprenguin activitats de la seva vida diària que han abandonat a causa del dolor i l'estat emocional en què se submergeixen.

L'escola neix de la necessitat ampliar les alternatives terapèutiques dirigides a l'abordatge integral del dolor. Segons la Dra. Marta Carrió, responsable de la Unitat del Dolor: “implementar aquest programa en el pla multidisciplinari resultarà fonamental per entendre què els passa i els permetrà atrevir-se a recuperar l'activitat que tenien abans de començar la seva història amb el dolor".

La intervenció segueix una metodologia grupal estructurada de 5 sessions setmanals consecutives i una sisena sessió de record, que es farà un mes després de la cinquena. Per obtenir un resultat positiu cal que els pacients assisteixin a totes les sessions. Els tallers aborden aspectes sobre la neurobiologia del dolor i activitats per augmentar l'atenció i la consciència corporal.

 

Incidència del dolor a Espanya

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), a Espanya, un 32% de la població adulta pateix algun tipus de dolor i un 11%, ho pateix de manera crònica, és a dir, pateix almenys un quadre de dolor que dura més de sis mesos. D'altra banda, un 5 per cent de la població adulta manifesta dolor diàriament, amb tot allò que pugui implicar: greu afectació física i psicològica, així com impacte en la qualitat de vida.