Carregador

L'Hospital de Dénia elabora un protocol per a l'abordatge dels casos de submissió química

Urgències

L'Hospital de Dénia elabora un protocol per a l'abordatge dels casos de submissió química

El Hospital de Dénia ha elaborat un protocol per a l'abordatge de pacients sospitosos d'haver patit submissió química, després dels darrers casos registrats aquest estiu al Servei d'Urgències. Des del mes de juny passat s'han atès 8 presumptes víctimes, totes dones joves; l'última, la matinada passada.  

Davant l'augment de la casuística, l'Hospital de Dénia ha elaborat un protocol d'actuació amb l'objectiu d'unificar criteris, tant en l'abordatge clínic dels pacients com en la remissió de proves per analitzar-los, elaborar informes i posar-los. en coneixement de lautoritat competent.

Segons el Director d'Atenció Primara i Cap del Servei d'Urgències del Departament de Salut de Dénia –DSD, Dr. Antonio Barceló, la recomanació és que, “davant la sospita d'una punxada i/o alteració de la consciència de manera injustificada es contacti, com més aviat millor, amb els serveis d'Urgències de l'hospital o de la xarxa d'Atenció Primara de la Marina Alta, ja que l'efecte d'hipnòtics injectats com l'escopolamina és molt ràpid i podria alterar la capacitat de judici de la víctima".

Les substàncies més habituals en els casos de submissió química són: l'alcohol etílic, els hipnòtics benzodiacepínics o altres com Gammahidroxibutirat, metanol, opioides, cannabinoides, ketamina, cocaïna, derivats amfetamínics, LSD, atropina, burundanga, escopolamina.

La simptomatologia que poden presentar els pacients va des de l'amnèsia completa o parcial, l'alteració del comportament, l'agitació, la somnolència, les al·lucinacions, la desinhibició i, fins i tot, la pèrdua de la consciència.

El protocol elaborat per l'Hospital de Dénia contempla, a més de l'exploració i la presa de mostres (orina i sang) per a la seva posterior anàlisi; l'aplicació del protocol d'agressió sexual vigent, si el pacient fa referència o el professional sospita la comissió d'aquest delicte. A més, a tots els pacients se'ls administra la profilaxi postexposició contra el VIH.