Carregador

L'Hospital de Dénia aplica tractaments amb "plasma de convalescent" per tractar el COVID-19

sense sang

L'Hospital de Dénia aplica tractaments amb "plasma de convalescent" per tractar el COVID-19

 

 

 

 

El Hospital de Dénia ha començat a aplicar teràpies amb "plasma convalescent" per tractar pacients ingressats a la planta d'hospitalització amb estadis de COVID-19 entre lleu i moderada.

El centre denier participa així d'un estudi valencià, liderat pel Dr. Rodrigo Jover, de l' Hospital General Universitari d'Alacant, Juntament amb altres nou hospitals valencians.

El tractament consisteix a seleccionar a pacients en fase primerenca de COVID-19 i amb una afectació moderada de la patologia per administrar-plasma de donant que ja ha superat prèviament la infecció per coronavirus.

Segons el Dr. Àngel Pellicer, un dels tres internistes, juntament amb una hematòloga, encarregats de posar en marxa l'estudi a l'Hospital de Dénia, "en l'actualitat, a part dels corticoides, en pacients de certa gravetat, no tenim major evidència sobre com atacar el virus. El plasma convalescent s'està emprant ja en hospitals de referència de tot el món. A més, també és un procediment que ja s'ha assajat durant altres pandèmies ".

La teràpia de transfusió de plasma convalescent, també coneguda com a teràpia d'anticossos passiva, es basa en que el malalt rebi els anticossos que ja van vèncer a l'virus en una altra persona. En lloc de que l'organisme creu els seus propis anticossos, com passa amb les vacunes, aquí es tracta d'irrigar la seva sang amb un plasma que ja els té.

 

A l'Hospital de Dénia el procediment de la teràpia passa per sol·licitar la signatura d'un consentiment a el pacient, en què se l'informa dels passos que s'estan seguint amb la nova tècnica. Un cop autoritzada la transfusió, se sol·licita el plasma a el Centre de Transfusió de Sang de la Comunitat Valenciana, que el posa a disposició dels hospitals valencians en un termini de dues hores.

L'objectiu és, segons el Dr. Pellicer, anticipar l'acció de la vacuna, que encara no està disponible, administrant un plasma amb anticossos que ja han estat capaços de neutralitzar el virus en un pacient. D'aquesta manera es supleix la manca defensiva de l'pacient per donar marge al seu propi organisme a generar els anticossos ".