Carregador

El Alzheimer afecta més de l'30% de persones majors de 90 anys

alzheimer

El Alzheimer afecta més de l'30% de persones majors de 90 anys

 

  • És la principal causa de demència i la seva incidència i prevalença va en augment. Es calcula que l'any 2050 hi haurà més de 1.000.000 de persones amb Alzheimer a Espanya.
  • L'Hospital de Dénia disposa d'una consulta específica per a tractar demències neurodegeneratives.
  • La millor manera de prevenir la malaltia és portar un estil de vida saludable i prevenir els factors de risc associats a la salut cardiovascular.

 

 

 

 

Dénia20 de setembre de l'2021 - En el dia mundial de l'Alzheimer l'Hospital de Dénia llança una campanya per informar i conscienciar la població sobre la malaltia, les mesures de prevenció i la importància d'un diagnòstic precoç.

 

 

L'Alzheimer afecta més de l'30% de persones majors de 90 anys. És la principal causa de demència i la seva incidència i prevalença va en augment. Actualment, a Espanya hi ha aproximadament 600.000 casos de persones amb Alzheimer i es calcula que l'any 2050 seran més de 1.000.000. L'augment de casos és tan notori que l'Hospital de Dénia disposa d'una consulta setmanal específica per tractar demències neurodegeneratives.

 

 

Segons el cap de Neurologia de l'Hospital de Dénia, el Dr. Alejandro García, els motius principals pels quals la malaltia d'Alzheimer és cada vegada més freqüent estan en relació amb la major esperança de vida de la població, un millor seguiment d'aquest tipus de pacients i els avenços de les proves diagnòstiques que s'ha experimentat en els últims anys.

 

 

Es tracta d'una malaltia associada a l'edat ia altres factors genètics, ambientals i de risc, com són: la diabetis, el sobrepès, el tabac, l'alcohol i un baix nivell cultural.

 

 

El Dr García, assenyala la importància d'un diagnòstic precoç per posar en marxa els processos terapèutics necessaris per a les persones afectades. Així mateix, insisteix que la millor manera de prevenir la malaltia és portar un estil de vida saludable i prevenir els factors de risc associats a la salut cardiovascular. Per això recomana:

 

 

 

  • Exercici físic: sortir a caminar, fer bicicleta, nedar, ioga o qualsevol altre esport, preferiblement a l'aire lliure.

 

  • Estimulació cognitiva: llegir, escriure, fer passatemps i fins i tot mirar la televisió per tenir una reserva cognitiva.

 

  • Evitar els factors de risc modificables: l'obesitat, el tabac o el consum d'alcohol i el control de malalties cròniques com la diabetis o la hipertensió.

 

  • Alimentació equilibrada i saludable rica en àcids grassos saludables com l'omega 3 o els que provenen de l'oli d'oliva.

 

 

 

 

 

 

Avenços en relació a l'Alzheimer

Malgrat que s'ha avançat molt en el diagnòstic, el tractament segueix sent molt similar a el de fa aproximadament 15 anys. Actualment es pot, fins i tot, arribar a diagnosticar casos de pacients que encara no tenen símptomes, mitjançant algunes proves com són la punció lumbar o la medicina nuclear. No obstant això, en l'actualitat, no existeix cap tractament disponible que pugui aturar el deteriorament cognitiu.

 

 

No obstant això, hi ha nombroses investigacions dirigides a esbrinar com eliminar la proteïna beta-amiloide en el cervell de pacients que es troben en l'etapa inicial de la malaltia. Ja que s'ha demostrat que aquesta substància es diposita en grans quantitats en el cervell de persones amb Alzheimer. Fins ara, els resultats dels assaigs clínics amb medicaments no són concloents. Encara que alguns fàrmacs han aconseguit dissoldre la proteïna amiloide, no han pogut frenar l'evolució de la malaltia i els seus símptomes.