Carregador

El Departament de Salut de Dénia presenta l'estudi sobre l'estil de vida i el càncer de pàncrees

El Departament de Salut de Dénia presenta l'estudi sobre l'estil de vida i el càncer de pàncrees

El Departament de Salut de Dénia –DSD- presenta el projecte: “Study of Lifestyle Choices on Elevating the Risk Factors for Pancreatic Cancer” en què està treballant per a la identificació primerenca i la mitigació dels riscos associats al càncer de pàncrees.

Juan Ramón Berenguer, responsable del Laboratori de Biologia Molecular i Oncologia Molecular-ECMOR- a l'Hospital de Dénia, ha estat l'encarregat d'iniciar, presentar els ponents i concloure la jornada. A la seva ponència Juan Ramón ha assenyalat la importància que el nostre DSD formi part d'aquest projecte de col·laboració i coneixement europeu per dotar de noves eines de suport a la presa de decisions clíniques, permetent una major personalització de l'atenció dels pacients amb càncer de pàncrees, entre ells ha destacat que: “l'epigenètica dota de coneixement el facultatiu especialista per a la presa de decisions clínica”.

A continuació el Dr. Juan Sandoval, científic responsable de la Unitat d'Epigenòmica de l'Institut de Recerca Sanitària de l'Hospital de La Fe, ha presentat el treball que fan des de la seva unitat i ha incidit en la importància de la biologia molecular a la medicina i els avenços en matèria d'epigenètica. El Dr. Sandoval, ha assegurat que: “La comprensió dels mecanismes epigenètics és fonamental per entendre i poder donar millors solucions a les malalties".

La xerrada ha finalitzat amb el cap del Servei d'Oncologia del DSD, el Dr. Juan Manuel Gasent, qui ha assenyalat que: “L'estudi és molt important per obtenir relacions entre els riscos identificats i descobrir nous factors que poden incidir en l'activació del càncer de pàncrees”.

epigenètica

L'epigenètica estudia els mecanismes de regulació genètica causats per l'activació i la desactivació dels gens sense canvis en la seqüència d'ADN subjacent de l'organisme, mostrant un esdeveniment flexible i reversible amb alt impacte en diferents patologies. La comprensió dels mecanismes epigenètics és fonamental per comprendre i poder donar millors solucions a les malalties.

L'entorn i els hàbits de vida tenen un impacte important als mecanismes epigenètics. La recerca biomèdica i les tecnologies de la informació tenen molt a oferir en la gestió i el maneig de les dades que es generen en aquest àmbit sanitari i de recerca.  

Juan Sandoval