Educació maternal
cant prenatal
A l'Hospital de Dénia aposta pel part natural, No medicalitzat sempre que l'embaràs i les condicions prèvies a l'enllumenament siguin normals.
Des del moment en què la dona és ingressada en el bloc obstètric de l'hospital, no s'apliquen a priori determinades rutines que poden resultar agressives com:
Sobre el període de la dilatació la futura mare pot optar entre:
La relació entre centímetres dilatats i temps transcorregut sol ser d'1 a 1. Un centímetre cada hora i s'intenta que l'expulsió de la placenta es faci de manera natural.
El cordó umbilical no es talla fins que no deixa de bategar. Immediatament després comença el "començament precoç" de la lactància materna, en què l'Hospital de Dénia ha estat un dels centres pioners a Espanya.
Des del moment de l'enllumenament, tant en parts vaginals com a cesàries, l'hospital de Dénia posa també en pràctica el mètode "Pell amb pell", Un contacte directe entre mare i fill.
Per dur a terme els parts de la manera més natural possible, l'Hospital de Dénia té 8 habitacions individuals de dilatació. totes amb lavabo propi.
Cadascuna de les habitacions disposa d'un tipus de llits especials que es transformen en obstètriques perquè puguis donar a llum al teu fill en companyia de la persona que vulguis.
En aquests sales de parts tens a la teva disposició elements que no et seran aliens per ajudar-te a donar a llum al teu fill de la manera més natural possible. Entre aquests objectes estan la cadira i la pilota de part. Si vols també et pots portar objectes personals, Com a música, coixins o il·luminació.
La proximitat i la comoditat compatibles amb la tecnologia que tens disponible en els paritoris, com un sistema de telemetria per controlar la dinàmica uterina sense cables -un sistema sense fils per a mesurar les contraccions i la freqüència cardíaca fetal-.
Davant de les 8 sales de dilatació hi ha 2 sales de parts i 1 quiròfan per si necessitessis que et atenguem en ells.
L'atenció a la dona embarassada i la seva orientació al part natural es practica ja des atenció Primària, Des dels centres de salut. En primera instància amb les classes de preparació a el part.
És important que, quan el teu llevadora ho requereixi, acudeixi a les classes de preparació a el part la persona que hagis triat perquè t'acompanyi durant el naixement del teu fill. Allà l'instruirem sobre el paper de suport i companyia que ha d'exercir i que, en moltes ocasions, és fonamental per a la futura mare.
Durant les classes de preparació al part que organitzen els diferents centres de salut de la Marina Alta, hi ha visites programades a l'Àrea de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital. En aquestes visites guiades et ensenyaran com és l'espai físic on es va a desenvolupar la teva part i amb quins elements vas a explicar. A la persona que t'acompanyi també li ensenyaran com col·laborar i servir-te d'ajuda.
En el Departament de Salut de Dénia som precursors en el foment de la cultura del part natural però també, si el que vols és un part més intervingut, amb l'administració de la anestèsia epidural en el moment que la necessitis.
L'important és que tu pots triar com vols donar a llum. Per això disposem d'un document legal, amb una validesa similar al registre de voluntats anticipades, on pots indicar les teves preferències.
El Pla de Parts s'estructura en quatre grans blocs:
el contacte pell amb pell amb la mare és el hàbitat natural del nounat i la lactància materna el comportament programat per a aquest hàbitat.
Hi ha prou arguments biològics, fisiològics, antropològics i del neurocomportament que mostren que el contacte pell amb pell, juntament amb la lactància maternal, representen l'estat normal que permet la òptima adaptació dels nounats de totes les espècies al mig extrauterí.
Quan es deixa espontàniament al nounat pell amb pell amb la seva mare durant el temps suficient (els primers 70 minuts després del part), el nounat repta fins al pit i fa una succió correcta. Aquest fet es relaciona amb una millor implantació i durada de la lactància materna.
Aquest procés és fràgil, requereix el seu temps i pot alterar-se si s'interromp el contacte, encara que sigui uns minuts.
Nombrosos estudis han demostrat l'absència de risc i l'existència de clars beneficis de l'CPP, tant per al nen com per a la mare.
Aquest contacte precoç es realitzarà sempre que:
En el Departament de Salut de Dénia la cultura de la lactància materna està molt arrelada en tots els estaments. Comença amb les llevadores en els Centres de Salut, passa per Obstetrícia i Ginecologia, fins a l'equip de Pediatria.
Normativa Dep Salut Dénia
Promovem la cultura de la lactància i el seu inici precoç. En els nostres sales de parts, abans fins i tot de tallar el cordó umbilical i només néixer el nadó -fins i tot en les cesàries-, col·loquem la nadó sobre el pit de la mare perquè comenci el procés instintiu de la lactància materna.
Prèviament la dona ha tingut una formació al seu centre de salut durant les classes de preparació al part en què se li instrueix sobre els beneficis de l'alletament. Aquesta cultura de la lactància materna segueix a l'Hospital durant el part, A la planta de hospitalització en el postpart i amb els tallers de maternitat en els centres de salut.
Els nostres equips de treball de Pediatria, facultatius i personal d'infermeria, han estat precisament els impulsors del Concurs de Fotografia Marina Alta sobre lactància Materna, del Grup Nodrissa. A més col·laboren activament amb una de les webs que més visites rep d'Espanya sobre les compatibilitats dels medicaments amb la lantància materna.
Per a la OMS, L'Organització Mundial de la Salut, la Lactància materna exclusiva és la única fórmula d'alimentació recomanable per als nadons, als quals no cal proporcionar-los, cap altre aliment, ni beguda, ni tan sols aigua. Tampoc recomana utilitzar tetines i alletar a demanda, amb la freqüència que el nen vulgui.
La lactància materna exclusiva ha de perllongar-se fins almenys els 6 primers mesos de vida. És ideal per al correcte desenvolupament dels nens ja que aporta tota l'energia i els nutrients necessaris durant aquest període de temps; transcorregut el qual cal mantenir la lactància materna, recolzada amb aliments complementaris. L'OMS recomana continuar alletant fins als dos anys o més.
La lactància materna ajuda a l' desenvolupament sensorial i cognitiu de l'infant. A més el protegeix contra malalties infeccioses i cròniques. De fet, segons un estudi realitzat al Departament de Salut de Dénia, els nens alimentats amb biberó ingressen 14 vegades més per infeccions gastrointestinals i 5 vegades més per problemes respiratoris -bronquitis, pneumònia- durant els sis primers mesos de vida que els que han rebut lactància materna.
Nutricionalment els alimentats amb succedanis també tenen més problemes de digestió, Ja que prenen una llet que no és de la seva mateixa espècie. A la llarga, tenen risc de patir més al·lèrgies i malalties de tipus immunitari, com la diabetis.
La lactància materna contribueix a la salut i al benestar de les mares, ja que redueix el risc de càncer d'ovari i mama. També les protegeix contra la anèmia i, en un futur, contra la descalcificació, fractures i de certs tipus de càncer.
La lactància materna és ecològica
Les famílies dels nadons alletats estalvien diners i la seva comunitat economitza en despesa sanitària, en producció o importació de fórmules i complements (biberons, tetines) i en reciclatge de deixalles contaminants.
Els fabricants de llets artificials han aconseguit fórmules químicament similars a la llet de dona però tecnològicament encara és impossible que puguin incorporar les innombrables defenses que conté la llet materna. Tampoc podran suplir el seu càlid envàs, la tendresa i contacte directe de l'alletament.
Tot i que la lactància materna és un acte natural però un comportament après. Segons l'OMS, nombroses investigacions han demostrat que les mares i altres cuidadors necessiten suport actiu per iniciar i mantenir pràctiques apropiades de lactància materna. Per això a l'Hospital de Dénia ensenyem a les mares durant les primeres 24 hores del naixement del nadó com estimular els seus pits i les postures correctes per facilitar el nadó la succió.
La lactància materna no sol provocar problemes amb la majoria dels medicaments. De fet, més del 90% de les dones que alleten prenen medicaments o algun producte fitoterapèutic. De la mateixa manera hi ha molt poquetes malalties maternes incompatibles amb la lactància. De manera que, no deixis de donar pit al teu fill per aquest motiu. Ara passem a enumerar productes o pràctiques que són compatibles amb la lactància i altres que no.
Si s'han d'utilitzar anticonceptius, els millors són els mecànics (preservatiu, DIU), les píndoles amb progestàgens i el mètode MELA.
Si tens dubte sobre algun medicament o pràctica, posa't en contacte amb el teu ginecòleg o el pediatre del teu fill. També pots consultar en alguna de les webs que més problemes de lactància materna resolen i en la qual col·laboren activament els pediatres de l'Hospital de Dénia.
Organitzat pel Grup Nodrissa i promogut per l'Àrea Clínica de Pediatria de l'Hospital de Dénia, va començar el 1996 amb un centenar de fotos. En les edicions dels últims anys es presenten més d'un miler de fotografies procedents de tot el món.
Són instantànies recollides en qualsevol situació i moment mentre les mares estan donant el pit als seus nadons. El que persegueix el Grup Nodrissa amb el concurs és normalitzar el fet d'alletar en qualsevol situació de la vida quotidiana.
La llet materna és, sens dubte, la millor manera i la més natural d'alimentar al teu bebè. La llet de les mares ha garantit la supervivència de l'espècie humana al llarg de la història de la humanitat.
Cobreix totes les necessitats nutricionals per a l'adequat creixement del bebè. La seva composició varia adaptant-se a les necessitats de cada nadó, per això canvia de mare a mare, al llarg de la lactància, al llarg del dia i fins i tot, al llarg de cada presa.
S'ha comprovat que fins i tot les mares desnodrides i que viuen en situacions de pobresa i precarietat produeixen llet de qualitat. Existeixen petites variacions individuals derivades de la dieta, però el cos de les dones fa servir el mateix patró per fabricar la llet, i aquesta és sempre de qualitat. Encara menges mal i la teva dieta no sigui del tot equilibrada pots estar tranquil·la, ja que les cèl·lules que fabriquen la llet es fan per extreure de les reserves maternes tot el necessari perquè no li falti de res al teu bebè.
A més, la lactància materna protegeix de malalties presents i futures.
Ofereix al nadó moltes substàncies que el protegeixen enfront d'infeccions i prevenen al nadó contra malalties al·lèrgiques. Els nens no alletats pateixen amb més freqüència malalties a llarg termini com la diabetis, l'obesitat, malaltia inflamatòria intestinal i fins i tot alguns tipus de càncer.
També la lactància et protegirà a tu davant de malalties: tens menys risc de sagnat després del part, recuperaràs abans el pes d'abans de l'embaràs, tens menys incidència de càncer de mama i d'ovari en l'edat premenopàusica, així com menor risc de fractures de maluc després de la menopausa.
Les mares lactants sanes necessiten al voltant de 400-500 kcal / dia extres, que es poden aconseguir amb un augment moderat en una dieta habitual equilibrada.
Consumir més peix blau petit: salmó, verat, seitó, sardines ... pel seu alt contingut en àcid grassos omega-3, almenys un parell de vegades per setmana. Limitar el consum de peix blau gran pel seu contingut en mercuri.
Les mares vegetarianes poden necessitar suplements de vitamina B12.
No hi ha aliments prohibits durant la lactància. És cert que determinats aliments poden canviar el gust de la llet i el nadó rebutjar durant unes hores. Si això passa, el millor és evitar aquest aliment.
La lactància materna deu ser una demanda: Això vol dir que el nadó ha de mamar cada vegada que vulgui i el temps que vulgui i, que has de saber interpretar quan el teu nadó vol mamar.
No esperis que plori per posar-t'ho a el pit, ni segueixis un horari rígid. Quan el teu nadó estigui despert, alerta, tregui la llengua o es xucli els peus ... llavors és el moment de alletar.
La majoria dels nadons mamen molt freqüentment, les primeres setmanes més de 8-10 vegades a el dia i això és el més habitual. També és normal que mamen diverses vegades a la nit. Les preses nocturnes són bones perquè a part d'alimentar, estimulen la producció de prolactina, una hormona fonamental en la lactància.
En els primers dies de vida i fins que la lactància estigui ben establerta, si el teu nadó dorm molt i no demana menjar, només llavors hauràs de despertar cada 3-4 hores perquè s'alimenti: evitarem així la pèrdua excessiva de pes i a més, al mamar més freqüentment, estimularàs teu pit perquè produeixi cada vegada més llet.
Deixa-ho mamar el temps que vulgui: només ell sap quan té prou. La majoria dels nadons, una vegada sadollats, es retiren tranquils de la mama. Uns es queden adormits i no volen més, però la majoria sol despertar-se i llavors cal oferir-li l'altre pit. Encara que la majoria dels nadons mamen dels dos pits, quan la mare té bessons, els alimenta perfectament: XNUMX pit per a cada nadó.
I recorda també que la lactància materna és a demanda del nadó ... i de la mare. De vegades els nadons estan menys famolencs i demanen menjar menys. La mare pot notar que els pits estan més inflamat, més durs i molestos. Llavors és el moment de despertar a el nadó i posar-lo a el pit perquè el "buidi" i la mare es trobi més confortable. La majoria dels nadons estan d'acord amb la seva mare i ho fan perfectament.
No. Donar de mamar no deu fer mal. Si ho fa és perquè el nadó no està mamant correctament.
La majoria de les vegades sol ser la postura inadequada del nadó al mamar o una agafada a el pit incorrecte, el que desencadena el dolor. El nadó ha d'estar completament girat cap al pit de la mare (ventre amb ventre), amb la boca molt oberta i abastant gran part de l'arèola (generalment el llavi inferior queda doblegat cap a fora). El nadó no hauria de recolzar el cap al colze de la mare, perquè d'aquesta manera no pot estendre bé el cap per enfrontar-se a el pit.
Quan el nadó està ben agafat al pit el seu mentó toca el pit de la mare, el seu llavi inferior està doblegat cap a fora i al succionar les galtes estan plenes, no s'enfonsen. I sobretot la mare no nota dolor.
A més això afavoreix el bon "buidatge" de el pit i assegura la producció de llet.
Si tot això està bé, el teu bebè està ben agafat al pit, amb una tècnica correcta i si et segueix fent mal, consulta a la teua matrona, pediatre o en el teu grup de suport, per descartar altres causes de dolor menys freqüents, i aconsellar-te sobre altres postures per alletar.
La recomanació de moltes organitzacions de salut i societats científiques (Organització Mundial de la Salut, Acadèmia Americana de Pediatria, l'Associació Espanyola de Pediatria ...) és la d'alletar al nadó de forma exclusiva durant els primers 6 mesos de vida i com a part d'una alimentació variada fins als 2 anys o més, si la mare i el nadó ho desitgen.
Si el teu bebè menja bé i fa al menys 4-5 preses al pit, no són necessaris altres lactis.
En moltes cultures la lactància de nens grandets, per sobre de l'any d'edat, (o lactància perllongada) és una cosa habitual i quotidiana. No obstant això, en la nostra cultura occidental això és una cosa poc freqüent. Les mares que alleten els nens grandets troben moltes vegades barreres i rebuig social, entre els professionals sanitaris i fins i tot entre membres de la seva pròpia família, que es basen en mites, prejudicis i creences personals que no tenen cap base científica i no respecta els desitjos de la mare i el seu nadó.
La lactància materna és una font de salut: a major duració, més gran és el seu benefici potencial.
La grandària de les mames, així com la forma dels mugrons, no influeix en la lactància, encara que al principi podem trobar-nos amb alguna dificultat.
La majoria de les dones amb pits xicotets porten una lactància sense problemes, ja que la forma i la mida sol dependre més de la quantitat de greix present a la mama. El teixit glandular, ben desenvolupat, és el responsable de la producció de llet.
Només en els rars casos de pits xicotets per hipoplàsia (falta de desenvolupament complet dels mateixos), llavors és més complicada la lactància.
Tampoc la forma o la mida dels mugrons influeix en la lactància, ja que el nadó no s'agafa del mugró per mamar, sinó del pit: obre molt la boca i s'agafa abastant amb ella part de l'arèola. El mugró queda a la part de darrere de la boca d'el nadó, al paladar. Aquesta manera d'agafar-se al pit el que fa és munyir la mama i facilitar la sortida de la llet sense molèsties per a la mare.
En qualsevol cas, si els primers dies tens problemes amb l'adherència del nadó, demana ajuda a professionals que segur sabran ajudar-te i aconsellar-te.
La majoria dels nadons que mamen adequadament, van canviant les característiques de les deposicions al llarg de la lactància: els primers dies de vida dels nadons expulsen femta negra, molt pastoses i enganxoses (meconi) i aproximadament a partir dels 3-5 dies la femta es van fent cada vegada més verdoses, més clares (deposicions de trànsit), i més freqüents, de manera que a partir dels 5-6 dies de vida, si va menjant bé, les deposicions seran líquides, d'una coloració groc-mostassa (algunes amb grumolls, com grans d'arròs) i les farà diverses vegades a el dia (la majoria després de cada presa, fins i tot més).
També un nadó que menja bé mulla entre 4-5 bolquers al dia.
Si veus que el teu nadó mama amb freqüència, sempre que ell vol, amb una tècnica bona, es queda sadollat després de les preses (i tu notes com "buida" els teus pits), descansa entre presa i presa, fa deposicions com les que t'he explicat i mulla bé els bolquers ... llavors no hi ha perquè preocupar-se. Segur que el teu nadó està menjant molt bé.
Acudeix a les cites ia les revisions de salut amb el teu pediatre, que a més de controlar el seu pes i el seu desenvolupament. No cal pesar al nadó cada setmana, perquè això moltes vegades porta a confusió.
Hi ha molts mètodes anticonceptius compatibles amb la lactància materna. De fet, la lactància materna funciona com a mètode natural de control de la natalitat durant algun temps, sempre que es donin determinades circumstàncies (mètode MELA):
Si es compleixen aquestes condicions, l'eficàcia d'aquest mètode és de fins al 98%.
Es poden utilitzar també els mètodes barrera (preservatius, diafragmes amb / sense espermicida, DIU) i els mètodes hormonals. D'aquests últims es prefereixen utilitzar aquells que contenen només progestàgens, perquè els anticonceptius que combinen progestàgens i estrògens tenen el risc de disminuir la producció de llet. La pastilla del dia després també és compatible amb la lactància materna.
En les primeres 6 setmanes postpart, els mètodes no hormonals són els d'elecció.
Comenta el teu cas amb el teu llevadora o el teu ginecòleg: ells segur poden aconsellar-te la tria del mètode que més s'ajusti al teu estat actual i a el de la teva parella.
Moltes dones que alleten es queden embarassades i continuen alletant el nadó. La llet sol canviar el sabor i pot disminuir la producció de llet, de manera que alguns lactants es deslleten durant l'embaràs de la seva mare. Altres en canvi segueixen mamant encantats, fins que neix el nou germanet / a. Llavors la mare alleta als dos: es diu lactància "en tàndem". El pit torna a produir calostre per al nou nadó i llavors calgui prioritzar les preses per al més petit.
No s'han trobat diferències en la durada de l'embaràs, ni en el pes del nounat ni en el seu creixement posterior ni en la taxa d'avortaments, entre dones embarassades que continuen alletant i les que no.
Per a la mare, la lactància, fins i tot suposant un major despesa energètica, es considera compatible i sense riscos en un nou embaràs.
En cas d'amenaça d'avortament o part prematur convé observar si l'alletament provoca contraccions uterines que facin prudent la suspensió temporal de la lactància.
Al llarg de la lactància d'un nadó ha circumstàncies que necessiten l'extracció de llet: absències imprevistes, viatges, alleujar ingurgitaciones quan el nadó és incapaç de mamar bé, treball fora de casa ...
Abans de extreure't la llet busca un lloc tranquil, net, on estiguis relaxada, si pots tenir a prop teu nadó millor, però si estàs lluny d'ell, emporta't algun objecte que t'ho recordi (alguna robeta, foto ...). Encara que a vegades això és complicat, recorda que les presses i l'estrès no faciliten l'extracció de la llet.
Algunes mares prefereixen extreure la llet manualment, sense necessitat d'instruments o màquines que els resulten molestes i poc naturals. En realitat, no és més que munyir la mama. Tot i que la majoria de les dones desenvolupen el seu propi estil natural, pots comentar amb la teva llevadora, el teu grup de suport o el teu Pediatre la manera de fer-ho. L'eficàcia es mesura per la comoditat en què s'extreu la llet.
Altres mares, en canvi, utilitzen extractors (o "tirallet") dissenyats per a aquest fi i amb els quals es troben còmodes. Hi ha multitud de models al mercat: manuals, a piles, elèctrics ... Cerca el que millor s'adapti a tu. El millor en un tirallet és que sigui còmode per a tu, fàcil de netejar, manejable (per poder-lo transportar), que tot i poc, i que produeixi una extracció eficaç, no dolorosa i que alhora, sigui capaç d'estimular el pit perquè segueixi produint llet.
Recorda que la quantitat de llet extreta no és un indicador de la llet que produeixes, només del que és capaç d'extreure el tirallets. Algunes mares amb molta producció s'atabalen perquè s'extreuen només petites quantitats de llet i creuen que només produeixen això. Només cal explicar-los i relaxar-se perquè augmenti l'extracció.
I el més important: el millor tirallets és sempre teu nadó. Si ho tens a prop, posa-te'l a el pit: és molt més agradable per als dos i més efectiu.
La llet extreta es pot emmagatzemar en envasos de vidre o de plàstic aptes per a ús alimentari. Si pots triar, millor els de vidre ja que els de plàstic poden contenir substàncies tòxiques per a la salut (ftalats o bisfenol A). Pots utilitzar els envasos de vidre petits de melmelada, llegums ... bé rentats i aclarits serveixen perfectament.
La llet materna té propietats antibacterianes que permeten el seu emmagatzematge per períodes més o menys llargs de temps en determinades condicions:
En un congelador separat, tipus comercial, amb temperatura constant de -19 ºC: 6 mesos o més.
Emmagatzema petites quantitats de 60 a 120 ml perquè si el teu bebè no se la pren, no hagis de llençar el sobrant.
Si no utilitzes la llet aquest mateix dia, el millor és congelar-la. Si l'extracció es realitza fora de casa, pots conservar-la en una nevereta portàtil amb frigolines i congelar-la quan arribis a casa.
La llet es pot descongelar submergint el recipient en un altre amb aigua calenta, millor que escalfant directament. Si utilitzes el microones vés amb compte que no bulli i abans de donar-la a la teva nadó agita bé i comprova que no crema.
La llet descongelada es pot guardar a la nevera 24 hores però no s'ha de tornar a congelar. És preferible descongelar petites quantitats, les que es vagin a utilitzar immediatament, per evitar pèrdues de nutrients i de factors de defensa. La llet que hagi provat el nadó no s'ha d'emmagatzemar de nou.
La tornada a la feina suposa una dificultat per continuar alletant al teu bebè, però no impossibilita que ho facis.
Hi ha diferents possibilitats per mantenir la lactància:
Els galactogogos són productes (fàrmacs, plantes ...) capaços d'augmentar la producció de llet.
El millor galactogogo, el que més augmenta la producció de llet, és el contacte pell amb pell entre la mare i el nadó, a una lactància a demanda, molt freqüent i amb una tècnica correcta.
Quan tot això falla, en determinades circumstàncies i sempre sota supervisió sanitària, es poden utilitzar determinats fàrmacs que poden augmentar la producció de llet. S'aconsella utilitzar-los a la menor dosi que produeixi l'efecte desitjat i durant el menor temps possible.
Al llarg de la història, en totes les cultures s'ha assistit a les parteres amb la finalitat de facilitar el seu pas a la maternitat i d'optimitzar la lactància materna. D'aquesta manera, se'ls oferia determinats aliments i herbes, que servien per augmentar les forces de la mare i millorar la lactància materna.
Malgrat el seu ús, actualment sabem que no hi ha evidència científica que determinades plantes, infusions o aliments augmentin la producció de llet. Més encara, l'abús d'algunes d'elles té l'efecte contrari, disminueix la producció, ia causa del seu contingut en algunes substàncies tòxiques podria donar greus problemes de salut a la mare i al nadó. I és que sembla que no sempre "el natural" és bo.
El Comitè de Lactància Materna de l'Associació Espanyola de Pediatria té una pàgina amb molta informació per a pares i professionals, a més d'un fòrum on plantejar dubtes i que responen pares i els mateixos professionals de l'Comitè:
http://www.aeped.es/comite-lactancia-materna
http://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/foros-comite-lactancia-materna
Alguns grups de suport a la lactància materna disposen també d'informació molt útil i elaborada. Aquests són alguns exemples:
http://albalactanciamaterna.org
En aquesta pàgina pots consultar la compatibilitat de la lactància materna amb medicaments, plantes i malalties maternes. A més tens la possibilitat de poder plantejar els teus dubtes per mail.