Carregador

Detectats gairebé una desena de casos de verola del mico a la Marina Alta

laboratori

Detectats gairebé una desena de casos de verola del mico a la Marina Alta

El Departament de Salut de Dénia -DSD- porta identificats 9 casos de verola del mico a la Marina Alta des del mes de maig passat, quan es va declarar la patologia com a malaltia de transmissió comunitària.

Espanya és el país d'Europa amb més casos, gairebé 4.600; seguida del Regne Unit -2.800-, Alemanya -2.700- i França -2.000-. Per comunitats autònomes, la madrilenya encapçala la llista, seguida de Catalunya, Andalusia, Canàries, País Basc i el País Valencià.

En el cas de la Marina Alta, tots els pacients, que han estat tractats i aïllats durant un període de tres setmanes, són barons amb conductes sexuals de risc. A Espanya, només un 1,7% de la població femenina s'ha infectat. Segons la Cap de Medicina Interna del DSD, Dra. Patricia Martín Rico, “la via sexual és la via més eficaç per a la transmissió; i més concretament en el cas de relacions homosexuals, ja que des del punt de vista dels teixits és més traumàtica i, en conseqüència, és més fàcil la penetració del virus”.

 

Prevenció, vies de transmissió i bitlles

Tot i això, afegeix la doctora Martín Rico, “encara que lintercanvi de suor i la saliva també poden ser mecanismes de transmissió; de moment, tots els casos detectats a la Marina Alta han tingut un mecanisme de transmissió de contacte sexual”. En aquest sentit, la cap de Medicina Interna subratlla la importància de la profilaxi a l'hora de mantenir relacions sexuals amb diferents parelles i apel·la al sentit comú a l'hora de desfer bulls, com el que ha circulat recentment per les xarxes socials, que assenyalava com a via de contagi, la compra d'un patinet de segona mà.

La verola del mico, encara que és una patologia amb molt baixa letalitat, assenyala Patricia Martín Rico, “cal tenir identificats i aïllats els pacients perquè no arribi a convertir-se en una altra malaltia de transmissió sexual. És important instaurar les mesures epidemiològiques oportunes i que la persona infectada no mantingui relacions sexuals de cap mena i s'aïlli dels seus convivents, inclosos els animals domèstics, ja que actuen com a reservori de la verola del mico”.

No hi ha un tractament específic contra la verola del mico. Les lesions epidèrmiques es tracten amb cures locals per tal que no se sobreinfectin. Si el pacient presenta febre o mal de cap, se li administra antipirètics i analgèsics, respectivament.

 

Vacuna

La vacuna contra la verola del mico ja s'ha començat a administrar entre els professionals sanitaris i la població que ha entrat en contacte amb les persones infectades.

La dosi s'ha de submnistrar els 4 primers dies, encara que l'eficàcia perdura fins a 14 dies després del contacte. D'altra banda, la vacuna de la verola per escarificació, que es va deixar d'inocular a Espanya l'any 76, ofereix certs nivells de protecció.

El Ministeri de Sanitat té previst distribuir dosis a la població amb més risc; a més dels professionals sanitaris i els contactes de casos identificats, també entre aquells pacients que estan fent un tractament PREP o de Profilaxi Pre-exposició per prevenir el contagi de VIH.