Carregador

Els cardiòlegs adverteixen que a Espanya ja moren més dones per patologia coronària que homes

alfonso vall

Els cardiòlegs adverteixen que a Espanya ja moren més dones per patologia coronària que homes

La patologia cardiovascular segueix sent la causa principal de mort a Espanya, Europa i al món. Al nostre país, percentualment, ja moren més dones que homes per patologia coronària. D'altra banda, una altra de les grans patologies en Cardiologia, és la insuficiència cardíaca, els números no deixen d'augmentar. Segons les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística el 2020 es van donar 125.000 altes al nostre país per aquesta patologia.

Segons els experts, tot i els avenços farmacològics i de dispositius tecnològics disponibles, no convé baixar la guàrdia ja que, darrere d'aquestes xifres es troba un deteriorament exponencial de l'estil de vida, que pivota al voltant de tres paràmetres fonamentals: els factors de risc modificables, com el tabaquisme; l'exercici físic i la dieta.

Per al Cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital de Dénia, Alfonso Valle, "L'abandó de l'tabaquisme, la pràctica d'un exercici físic moderat-entre 5-6 hores setmanals- i la dieta mediterrània són una tríada magistral per a l'equilibri cardiosaludable i la millor mesura de prevenció".

A més, subratlla el Dr. Valle, "l'augment de l'accessibilitat a el sistema sanitari i els avenços en matèria de digitalització i processament de dades ha generat un escenari en l'especialitat radicalment diferent a què es treballava fa tan sols dues dècades. En aquest sentit, afegeix el cap de Cardiologia de l'Hospital de Dénia, La pandèmia de COVID-19 ha ajudat a la normalització en la monitorització remota dels pacients, de manera que els diagnòstics i tractaments poden ser més accessibles i àgils".

Polseres i rellotges intel·ligents

La Societat Europea de Cardiologia, en les seves guies de pràctica clínica, ja accepta els dispositius externs (wereables) com a mètode diagnòstic de fibril·lació auricular. De fet, afegeix el Dr. Valle, "existeixen alguns en el mercat que detecten les arítmies i fins i tot fan electrocardiogrames ". Cal recordar que la arítmia és una patologia amb altíssim grau de prevalença, ja que afecta un 2% de la població mundial i és responsable de l'35-40% dels ictus. No obstant això, la recomanació és que, a partir dels 65 anys, es realitzi un screening poblacional en els centres de salut amb electrocardiogrames de control, per detectar patologies com la Fibril·lació Auricular.

La telemedicina es va obrint pas a poc a poc per facilitar el maneig de les patologies cardiovasculars i fer més simple el procés de diagnòstic i tractament.

El Departament de Salut de Dénia ha implantat un programa pilot de telemedicina al Centre de Salut de Benissa per als pacients amb sospita d'insuficiència cardíaca, que permet als facultatius d'Atenció Primària realitzar un diagnòstic precoç, mitjançant ecografia clínica. Les imatges queden guardades a la història clínica de l'pacient i són revisades, posteriorment, pels facultatius especialistes en cardiologia.

El programa s'ampliarà paulatinament a altres centres de salut de la Marina Alta.